Vitanov nakit i satovi  
 

Dijamanti su devojci najbolji prijatelji


'Dijamanti su devojci najbolji prijatelji' naslov je pesme iz filma Gentlmeni vise vole plavuse. Merilin Monro je u tom filmu nosila cuveni zuti dijamant Moon of Baroda.
 


Cuveni dijamanti


Retki i posebno lepi dijamanti su izuzetno cenjeni. Neki imaju dugu, dokumentovanu proslost, dok su drugi inspirisali neverovatne legende. Vlasnici ovakvih dijamanata su obicno bogati i slavni.
 
 

Dragulj u kruni

Koh-I-noor (planina svetlosti) smatra se najstarijim velikim dijamantom na svetu. Veruje se da je pronadjen u Indiji i da ga je od indijskih kraljeva na poklon dobila kraljica Viktorija 1850. Danas je deo kolekcije britanskih kraljevskih dragulja.
 


Blue hope

Veruje se da ovaj dijamant donosi nesrecu, medjutim price koje ga prate jednostavno nisu tacne. Blue hope ima 45.52 karata i danas se nalazi u Smitsonijanskom institutu u SAD.
 
 


Lapis Lazuli

U srednjem veku, lapis lazuli je bio mrvljen i preciscavan za proizvodnju pigmenta boje ultramarine. Koriscen je u oslikavanju Wiltonovog diptiha, prikazanog ovde na slici. Cuveni oltar se danas nalazi u Nacionalnoj Galeriji u Londonu.
 


Zlatno doba

U periodu izmedju 1700 i 1900-te godine, Asante kraljevstvo je vladalo delom Afrike na kome se danas prostire Gana. Moc kraljevstva se zasnivala na zlatnim rezervama. Zlatna prasina je bila nacionalna moneta. Ovaj prsten sa lavom je iz Asante kraljevstva.
 
 

home
seiko rucni satovi - seiko zidni satovi - seiko budilnici - pulsar
prstenje - burme - mindjuse - privesci - narukvice - lanci - ogrlice - nakit sa dragim kamenjem - bizuterija
prodajna mesta - kako poruciti - nagradna igra - vesti - zlatarske usluge - casovnicar - seiko servis - garancija
drago kamenje - plemeniti metali - simbolika - zanimljivosti - posebne prilike
o nama - kontakt - credits

2004-2008 VITANOV d.o.o.